Translate

четвъртък, 28 май 2015 г.

Девненски карстови извори

Девненските карстови извори са разположени в близост до град Девня, на около 30 километра от гр. Варна и на 20 километра от гр. Провадия. Те са най-многобройните карстови извори в България (около 30), с впечатляващия среден дебит от 2700 л/сек, който може да достигне 3500 л/сек. Лично аз не успях да разбера дали са най-големите, понеже същото се твърди и за карстов извор "Клептуза", който е с дебит около 1200 л/сек, но определено са най-красивите.




За да се стигне до тях, от автомагистрала "Хемус" се влиза в отбивката за гр. Девня (без значение дали пътувате от Варна или от София) и се шофира около 2 километра до отбивката за изворите по път, успореден на магистралата. След като подминете табелата на града, ако се движите с позволената за населено място скорост, няма как да не забележите отбивката вдясно, на която има табела за комплекс "Вълшебен извор". Пътят минава под магистралата, след което друга табела ще ви упъти да завиете наляво. Ще стигнете до паркинг и сигурният признак, че сте на точното място е това:


От тук се минава вляво покрай заведението и започва приключението.








Местната фауна се оказа изключително социално настроена, а флората ставаше все по-въздействаща:






Удобно разположен в своето елипсовидно легло, дълбок около 4 метра, с изключително чиста и прозрачна вода, величественият Вълшебен извор предоставя уникалната възможност както да разгледате дъното му, така и да се насладите на изключително красивите отражения от повърхността му. Много се радвам, че имах възможността да го видя и заснема както в дъждовно, така и в спокойно време.







Видео Девненски карстови извори:




Карта на местоположението:
Девненски карстови извори

В случай, че този блог ти е харесал, моля заповядай на друга Фотообиколка. Благодаря!


Текстът и снимките в този блог са авторски и са собственост на Денислав Методиев. Желаещите да използват снимките следва да се съобразяват със Законът за авторското право - да посочват автора и да предоставят активен линк към блога phototour-devnyasprings.blogspot.com .
Благодаря за разбирането!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.